Yamaha en av världens största tillverkare av båtmotorer.

Yamaha  marknadsför ett mycket brett program av utombordare från 2,5 upp till 350 hästkrafter samt ett antal elmotorer. I Yamahas fyrtaktsmotorer hittar du bland annat CDI-tändning, elektroniskt styrd bränsleinsprutning, kompakta och innovativa lösningar vad gäller luftintag och avgaskanaler samt en mikroprocessorstyrd kontroll av bensinluftblandning och förbränning, vilket också gör att motorn underhålls som den ska. (Det var ingen tillfällighet att en Yamaha fyrtaktsmotor satte världsrekord i bränsleekonomi.)

Framgången bakom Yamahas fyrtaktare beror på att man aldrig lät sig frestas att göra som många andra - bygga om en bilmotor till en båtmotor. Yamaha konstruerar och tillverkar unika utombordsmotorer.
Från och med 2012 års modell är i stort sett samtliga Yamaha 30-350 hk utrustad med fabriksmonterad startspärr.  Eftersom denna är inbyggd och integrerad i motorn eletronik är det betydligt mera pålitlig, och i det närmaste omöjlig att sätta ut spel då den väl är aktiverad. 

Under säsongen ökade Yamaha åter sitt förspång på utombordare markanden, och har nu närmare 35 % markandsandel och är sedan många år tillbaka det absolut dominerade marinmotorn på den svenska marknaden.  


Alla de tekniska lösningarna, materialvalen och hänsynen till underhåll är väl genomtänkta med ett mål för ögonen: motorerna ska brukas på akterspegeln på en båt.